Passa al contingut principal

Festa del Premi Sambori Òmnium a Santa Coloma de Gramenet



Un cop més Santa Coloma de Gramenet ha estat triada per Òmnium Cultural per celebrar un acte cultural de gran importància. Actes com aquest dignifiquen l'esforç que la meva ciutat, humil i treballadora, fa per la normalització del català. Dimarts 19 de març es va tenir lloc el lliurament de guardons del Premi Sambori Òmnium a la demarcació Serralada Litoral, que compren les comarques del Barcelonès Nord, Maresme i Vallès Oriental. L'acte es va celebrar a la sala d'actes de la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré amb força assitència de públic entre docents, familiars i premiats. Va ser presentat per Gisela Muñoz, coordinadora nacional del premi, que va fer un tàndem divertit amb en Dalmau, que exercia d'home orquestra i aspirant impossible al premi. També hi van assistir Remei Picart, presidenta d'Òmnium Vallès Oriental, Jordi Ballesteros, Vicepresident d'Òmnium Barcelonès Nord i Jaume Abelló, delegat d'Òmnium Santa Coloma de Gramenet.



El nom Sambori (o xarranca) ve d'un joc de carrer per a nens i nenes, i va estar escollit, per les associacions convocants del primer Premi Sambori, perquè es tracta d'un joc popular que es juga a totes les comarques de parla catalana.

La primera convocatòria es va fer el 1998 al País Valencià, on està organitzat per la Fundació Sambori formada pels editors, els il·lustradors i les coordinadores que conformen Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua. Posteriorment es va estendre a les Ílles i al Principat.
El Premi Sambori té com a objectius promoure l'ús literari del català per mitjà de la participació en un projecte comú, un concurs de narrativa escolar en català adreçat a tots els estudiants de les escoles i instituts de totes les terres de l'àmbit lingüístic tot incentivant la imaginació, la creativitat i els valors pedagògics. Al País Valencià també hi poden participar els estudiants universitaris.

Aquest any la participació ha superat els 100.000 alumnes, la qual cosa el converteix en el premi literari amb més participants d'Europa. Omnium Cultural organitza el Premi Sambori al Principat, la Franja i la Catalunya Nord. Enguany han participat 26.000 estudiants. Dins la demarcació de la Serralada Litoral han participat més de 5.600 alumnes de 40 centres, dos dels quals de Santa Coloma de Gramenet, el Col·legi Singuerlín i l'Institut Puig Castellar. De tots aquests participants es van triar 240 treballs i d'aquests han estat triats 18 treballs (3 per categoria) que passaran a concursar a la següent fase, a nivell nacional.

Tot observant els guardonats de la demarcació Serralada Litoral, ens adonem que hi ha 14 noies i 4 nois. Cal tenir en compte que el jurat desconeixia quins eren els autors o autores i les seves escoles o instituts.

Un jurat format per Manuel Chiva, Lourdes Estévez, Laura Garcia, Fina Niubó, Roser Basté i Núria Aguilar, va emetre el següent veredicte:

Categoria A (cicle inicial de primària)
1r: Laura Palacio i Viadel, Escoles Minguella, de Badalona: El mariner i la pirata
2n: Regino Madrona Vizcarro, Escola Mogent, de Montornès del Vallès: L'experiència de Laki
3r: Sergi Àvila i Carrasco, Escola Mogent, de Montornès del Vallès: Un Nadal molt especial.

Categoria B (cicle mitjà de primària)
1r: Raquel Tordera i Garcia, Escola Serra de Miralles, de Tordera: La màquina de fer neu
2n: Alba Bonet i Solé, Col·legi Maristes Valldemia, de Mataró: La fada sense poders
3r: Jordi Venteo, Escoles Freta, de Calella: La vida de la Terra

Categoria C (cicle superior de primària)
1r: Jana Valdé i Cusachs, Escola Pia Santa Anna, de Mataró: El somni de tocar el cel
2n: Martina Jané i Curtú, Escola Tagamanent, de La Garriga: El coratge, un sentiment que mai t'abandona
3r: Dúnia Gañán i Santiveri, Escola Miquel Martí i Pol, de Lliçà d'Amunt: En Martí i la poció màgica.

Categoria D (primer cicle d'ESO)
1r: Blanca Roca i Valls, Institut La Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana: Dins una ampolla
2n: Alícia Collbatallé i Cabrera, Cor de Maria, de Mataró: No tot és el que sembla
3r: Aina Lamora Porras, Institut Damià Campeny, de Mataró: Un hospital com cal

Categoria E (Segon cicle d'ESO)
1r: Nicole Bonilla i romero, Col·legi Sagrat Cor de Jesús, de Mataró: Buit
2n: Andrea Raya i Conesa, Institut Carles Vallbona, de Granollers: Una petita aventura per a un petit hàmster
3r: Alba Martínez i Paredes, Institut Damià Campeny, de Mataró: Passar a formar part de la terra

Categoria F (cicles formatius i batxillerat)
1r: Alba Nogueras i Jané, Institut La Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana: Fet i fet...
2n: Ikram Bensarghin, Institut Miquel Biada, de Mataró: El mecanisme de l'ànima
3r: Jofre Muniesa i Sant, Institut Damià Campeny, de Mataró: Les tortugues i jo.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d

Quan la vida s'embolica: Allò de l'avi, novel·la juvenil d'Anna Manso

Què passaria si la persona que més estimes del món fos molt diferent de com te l'imagines? Què passaria si descobrissis que la persona que més estimes del món té una part fosca? Què passaria si aquesta persona hagués fet alguna cosa que convertís la teva vida en un embolic de dimensions còsmiques? L'escriptora Anna Manso entra en la ment del Salva Canoseda, un noi de setze anys que protagonitza en primera persona la novel·la Allò de l'avi , que va guanyar el Premi Gran Angular 2016, un dels premis de major prestigi de la literatura juvenil. El Salva viu com un rei gràcies a l'avi, al que adora. És un fatxenda, poc treballador i poc estudiós. Popular a l'institut, paga als companys perquè li facin deures i treballs. Té una targeta de crèdit que pot fer servir com vulgui. Però alguna cosa amenaça la seva felicitat quan es descobreixen assumptes poc edificants als negocis de l'avi. El Salva es toparà de cop amb la realitat més crua. Una realitat que,

Un somriure a Quatre Vents

El cicle de visites a les escoles es va acabant quan tenim a tocar el final de curs i la primavera es retira lentament. He arribat a l'estació de tren de Granollers - Canovelles i, mentre espero l'Elena, d'Animallibres, cerco inútilment un lloc per prendre un cafè amb llet. Pel camí cap a l' Escola Quatre Vents anem parlant de la reutilització o socialització del llibre literari a les escoles. Els escriptors ens hem pronunciat repetidament en contra d'aquesta pràctica que lesiona els nostres drets i que considerem que no és una bona eina pedagògica. Finalment hem començat a mobilitzar-nos. Aviat parlaré a bastament d'aquest tema. En Pere, el mestre, em presenta als alumnes de la classe de cinquè, un grup tan divers que em sembla que he de fer una intervenció davant l'assemblea general de les Nacions Unides. La fotografia parla per si sola. Els nens han llegit El somriure de la Natàlia i han arribat a classe carregats de preguntes. Hem parlat de co